تحقیق در مورد وقف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : .doc ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : 11 صفحه
قسمتی از متن .doc :
صدقات جاریه و به خصوص وقف، یکی از بهترین و مؤثرترین شیوه های انفاق است، که موجب می شود تا برای همیشه زمان آثار و خیرات بخشش مال و کمک به مردم به ویژه محرومان و نیازمندان، شامل حال واقف شده، از بهره های معنوی و اخروی آن سود برد. در میان انواع روش ها و شیوه های انفاق و بخشش و خرج مال در راه خداوند، شیوه ای همچون وقف، حائز خیر و برکت بسیار و همیشگی، برای واقف و مردم نیست.
تعریف وقف
وقف را چنین تعریف کردهاند: منعفت حاصل از چیزی را در راه بخصوصی خرج کردن. وقف در اسلام ثواب بسیاری دارد و پس از مرگ، به عنوان صدقه دایماً به شخص وقفکننده میرسد. ائمه اطهار علیهم السلام خود در اجرای سنت وقف پیشقدم بودند؛ امام علی علیه السلام چاهها و باغهای بسیاری را که به دست خود احداث فرموده بود، در راه خدا و مسلمانان وقف کرد. برخی از این چاهها هنوز در کشور عربستان با عنوان «آبار علی» (چاههای علی) شناخته میشود و مورد استفاده است. رفع بسیاری از نیازمندیهای مستمندان و گشوده شدن بسیاری از گره های اقتصادی با سنت وقف، عملی است. وقف، ثروت و مایملک را بسان چشمه ای همیشه جوشان می سازد، که هرگز از فیضان و جوشش باز نمی ایستد و برای همیشه روزگار خیر و برکت را بر بستر زمان و اجتماع جاری می سازد و صاحب خویش را از بهره های عظیم برخوردار می کند. در اینجا یادآوری کلامی گرانسنگ از میان سخنان و تأکیدات بسیاری که پیامبر بزرگ اسلام در زمینه ترغیب و تشویق مؤمنان به انفاق داشته اند مناسب به نظر می رسد. پیامبر اکرم می فرمایند، با مردن انسان طومار زندگی او پیچیده شده و برای همیشه ارتباط او با دنیا قطع می گردد، مگر سه گروه:
دانشمندی که اثری علمی برای هدایت مردم، از خود به یادگار گذاشته باشد.
صدقات و خیرات مستمری که مردم، به آنها سود برند، از کسی باقی مانده باشد.
فرزند صالح و نیک کرداری که پدر و مادر را به دعای خیر یاد کنند.
حسب تأکید پیامبر عظیم الشأن اسلام از همان آغاز، مسلمانان وقف را مورد عمل خود قرار دادند. در کتب تاریخ و حدیث آمده است اغلب صحابه پیغمبرصلیاللهعلیهوآلهوسلم از خود موقوفاتی را به یادگار گذاشتند، تا آنجا که جابر بن عبدالله انصاری می گوید: از یاران پیامبرصلیاللهعلیهوآلهوسلم کسی نبود که توانایی مالی داشته و چیزی را وقف نکرده باشد. امام علی علیه السلام موقوفات بسیاری را از خود به جای گذاشت اسامی موقوفات و وقفنامه های امام علیعلیهالسلام در مطاوی کتب حدیث آمده است، این وقفنامه ها خود همواره یک منبع الهام بخش، برای مسلمانان در طول تاریخ بوده است.
وقف
وقف عبارت است از اینکه عین مال حبس و منافع آن تسبیل شود.» (ماده ۵۵ قانون مدنی). جمع این واژه اوقاف است. به مال و زمین وقف شده، موقوفه گفته میشود. وقف از جمله عقود معینی است که در فقه امامیه از اعتبار خاصی برخوردار میباشد.
پیشینه در ایران
در اواخر شاهنشاهی ساسانیان بنیادهای نیکوکاری به منظور رستگاری روان در ایران بنیاد شد که پول آن صرف کمک به تنگدستان و احداث تأسیسات عامالمنفعه میشد. همین بنیادها بعدها الگویی برای وقف اسلامی شدند.[۱]
در ایران در تشکیلات اداری دورهٔ سامانیان (۲۶۱ – ۳۸۹ هجری) از دیوان موقوفات و یا دیوان اوقاف نام برده شده که کار آن رسیدگی به امور مساجد و اراضی موقوفه بودهاست.
[ویرایش] انعقاد وقف
برای انعقاد وقف به جز «شرایط اساسی صحت قراردادها» شرایط خاصی ضروری میباشد که عبارتاند از:
حبس عین
تسبیل منفعت
قابلیت بقای عین
قبض عین
اینک به شرح هر یک از موارد بالا میپردازیم:
حبس عین:منظور از حبس مال موقوفه این است که واقف(وقف دهنده)در مدت وقف، حق هیچ گونه دخل و تصرفی در عین موقوفه ندارد. یعنی واقف حق ندارد که مال موقوفه را بفروشد یا اینکه هرگونه نقل و انتقال حقوقی نسبت به مال موقوفه انجام دهد یا تصرفی در مال موقوفه بکند که منافی وقف باشد.
تسبیل منفعت:وقف در صورتی صحیح میباشد که منظور واقف از وقف حبس عین به منظور قرب الهی و فی سبیل الله باشد.
قابلیت بقای عین:«فقط وقف مالی جایز میباشد که با بقای عین بتوان از آن منتفع شد...»(ماده ۵۸ قانون مدنی)بنابراین وقف مالی که در صورت استفاده از آن مال، قابلیت بقا ندارد باطل میباشد؛به عنوان مثال خوراکیها را نمیتوان وقف نمود.
قبض عین:وقف از عقود تشریفاتی میباشد بنابراین وقف زمانی تحقق پیدا میکند که واقف عین موقوفه را در اختیار موقوف علیه(کسی که وقف به نفع اوست)یا موقوف علیهم قرار دهد و عین موقوفه به قبض موقوف علیه یا موقوف علیهم درآید.
[ویرایش] آثار وقف
وقف از جمله عقود لازم میباشد.بنابراین بعد از انعقاد وقف، واقف نمیتواند از آن برگردد و اختیار هر گونه تصرفی در عین موقوفه را از دست میدهد.این است که ماده ۶۱ قانون مدنی در عبارتی مفصل بیان میکند :«وقف بعد از وقوع آن به نحو صحت و حصول قبض لازم است و واقف نمیتواند از آن رجوع کند یا درآن تغییری بدهد یا از موقوف علیهم کسی را خارج کند یا کسی را داخل در موقوف علیهم نماید یا با آنها شریک کند یا اگر در ضمن عقد متولی معین نکرده بعد از آن متولی قرار دهد یا خود به عنوان تولیت دخالت کند.»
خصوصیات وقف
وقف بهترین ومؤ ثر ترین وسیله تکافل اجتماعی که أن عبارت است مقدار مالی که فرد یا افراد به انتخاب خود از ما لکیت مجازی شان خارج می کنند وبه مالکیت حقیقی آن, یعنی خداوند پاک وبلند مرتبه, بر می گردانند تا مورد استفاده ی عموم مردم که جانشین خداوند در اموال او هستند قرار گیرد ومنافع آن در راه تامین نیاز مندی های مردم وتحقق عدالت اجتماعی مصرف شود. دکتر رافت استاذ دانشگاه اسلامی ازهرشریف می گوید: از امتیازات شریعت اسلامی آنست که مسلمان را بر تکافل اجتماعی ترغیب می نماید, آنانرا بر صدقه دادن در راه های خیر واعانه مساکین تشویق میکند. نصوص قران کریم واحادیث نبوی بر این مطلب تأکید می کند این نصوص شرعی در زمانه های گذشته انگیزۀمهمی بود تا مسلمانان صدقه دهند واموال خود را در راه های مختلف خیر وبهبود وقف نمایند. در باره وقف آیاتی مخصوص در قران کریم مذکور نیست لیکن آنچه کلا بر کردن کارهای خیر وجود دارد دال بر این کارها است. بعضی ازعلمای اسلام چند آیه مبارکه را در این راه آورده اند از آن جمله آیه { وَآتَى الْمَالَ عَلَى حُبِّهِ ذَوِی الْقُرْبَى وَالْیَتَامَى وَالْمَسَاکِینَ وَابْنَ السَّبِیلِ وَالسَّآئِلِینَ وَفِی الرِّقَابِ وَأَقَامَ الصَّلاةَ وَآتَى الزَّکَاةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَاهَدُواْ وَالصَّابِرِینَ فِی الْبَأْسَاء والضَّرَّاء وَحِینَ الْبَأْسِ أُولَـئِکَ الَّذِینَ صَدَقُوا وَأُولَـئِکَ هُمُ الْمُتَّقُونَ [البقرة:177] به خویشاوندان ویتمیان ودر ماندگان ووامنداگان در راه وگدایان دهد ودر راه آزاد سازی بردگان صرف کند, .نماز را بر پا دارد, وزکات را بپردازد وفاکنند گان به پیمان خود بوده هنگامی که پیمان بندند, ودر برابر فقر وبه هنگام نبرد, شکیبا یند اینان کسانی هستند که راست میگویند وبه راستی پرهیزکاران اینانند".
مسلمانان عقیده دارند که هر صدقه آنها علی الرغم منفعت دنیوی مفاد وثواب اخروی را دارا میباشد, از جمله آن صدقه ها وقف هم میباشد, وقف از قدیم الایام در تمدن اسلامی وپیشبرد آن رول مهم بازی نموده, در کتابهای حدیث وسیرت آمده است:درحدیث شریف از حضرت جابر بن عبد الله نقل است که حضرت محمد صلی الله علیه وسلم فرمودند: هر فرد قادر به وقف در میان صحابه کرام برخی ازدارایی خود را وقف گردانیده بود.
واقدى در کتاب مغازی، نقل می کند مخیرق بن نصر (3هـ ق)به پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم وصیت کرد تا اموالش را که هفت باغ بود در راه خدا به مصرف رساند, حضرت نیز آن ها را موقوفه قرار داد,تا اصل باغ ها محفوظ ماند وثمره ها یش مورد استفاده ای امت اسلامی قرار گیرد. در سیرت ذکر شده است که بسیاری از یاران حضرت محمد صلی الله علیه وسلم در زندگی آن حضرت هر کدام مالی را وفق کردند از جمله خلفای اربعه وحضرت ابی ایوب انصاری وحضرت عثمان ونیز گروهی هم بعد از وفات پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم اقدام به وقف نمودند. عواید این اوقاف مطابق وقف کننده مصرف می شد. این سنت ادامه یافت وصحابه کرام وتابعین یکی بعد دیگری برای تآسی به این سنت حسنه مالی را در راه خدا ویا برای اقرباء وخویشاوندان شان وقف می کردند . متاسفانه این سنت حسنه بعد ها ماهیت یافت و وقف در دست برخی, وسیله محروم ساختن بعضی از ورثه از میراث ویا فرار از ضرائب قرار گرفت.دکتر عبد القادر وقیع الله عضو مرکز دعوت وارشاد دبی می گوید: هر تمدن از خود خاصیت ها ونشانه هایی دارد که آنرا از تمدن های دیگر جدا میسازد, اکثر این نشانه ها وخاصیتها از اصول واهداف اساسی آن تمدن سر چشمه میگیرد. تمدن اسلامی بین سائر تمدن ها صاحب امتیاز اصل تکافل اجتماعی بین افراد جامعه میباشد که در زمانه های مختلف به پیمانه وسیع تطبیق گردیده, مسلمانان به استناد این اصل شکل یک بدن را داشتند, مصیبت یک فرد مصیبت وانده تمام جامعه محسوب میگردد. لذا مسلمانان سعی دارند تا در مالی که خداوند به آنان ارزانی فرموده مسافران ونیازمندان را شریک سازند. این تکافل واحساس برادری وهم نوع پروری را در سایر ادیان چه آسمانی باشند ویا نه, نمی یابیم. استاد سید سابق می گوید: نظام وقف در زمان جاهلیت رواج نداشت, رسول اکرم صلی الله هلیه وسلم صحابه کرام رضوان الله علیهم اجمعین را بخاطر رفع احتیجات فقرا به این نوع صدقه تشویق نمود, غربی ها بعد از آنکه با تمدن اسلامی آشنائی حاصل کردند وقف را شناختند. مؤسساتی چون ( انجلو سکونیه) به شکل مبینی وقف درفقه اسلامی تأسیس نمودند. ولی آنان هدف این عمل خویش را محض نفع دنیوی قرار دادند که با آخرت وثواب آن ربطی نداشت , اوقاف اسپانیه وانگلستان در ساحات صحت وتعلیم شهرت پیدا کرد که مشهور ترین آنها مؤسسه وقفی انگلستان ( کولیستوک) وبنیاد نوبل در سوئد میباشد . نظام وقف در غرب آهسته آهسته آنقدر تطور ونمو کرد که در ایالات متحده امریکا به بلند ترین درجه خود رسید, ساحات تعلیم منفعت عامه, وبهداشتی را در بر گرفت, مشهور ترین وقف در امریکا, وقف بنام میلیونر" جون او کیسفلیر" تأسیس شد, در صورتیکه غرب از این اصل نظام اسلامی استفاده نموده , اولی است که از آن استفاده نموده ضرورت های اجتماعی واقتصادی جامعه خود را رفع نمایم.
فوائد اقتصادی وقف
دکتر عطیه عبد الحلیم استاد مالیات عمومی دانشکده اسلامی قاهره اثرات اقتصادی وقف را اینگونه بیان می کند.
سایر محصولات :
تحقیق در مورد وقف
تحقیق در مورد وقف ...
تحقیق درباره روش های ترک اعتیاد و درمان بیماران معتاد به مواد مخدرتحقیق درباره روش...
مقاله ویروسهای کامپوتری چگونه کار می کنند؟مقاله ویروسهای کامپوتری چگونه...
پاورپوینت روش های حمایت تنفسی در نوزادان نارسپاورپوینت روش های حمایت تنفسی در...
تحقیق درباره ررسی رابطه عزت نفس و پیشرفت تحصیلی دانشجویانتحقیق درباره ررسی رابطه...
تحقیق در مورد وضعیت حقوقی معاملات معارض با قرار داد تعهد به فروش عین معین 54 صتحقیق در مورد...
تحقیق درباره رژیم غذایی لاغریتحقیق درباره رژیم غذایی لاغری...
پاورپوینت دیـوار برشـیپاورپوینت دیـوار برشـی...
تحقیق درباره زیست شناسی سلولی و مولکولیتحقیق درباره زیست...
تحقیق در مورد وصیت و رجوع از آن با تکیه بر قانون مدنیتحقیق در مورد وصیت...
تحقیق درباره زندگینامه ابو علی سیناتحقیق درباره زندگینامه ابو...
تحقیق درباره ریاضی و نقش آن در زندگی و شناخت طبیعتتحقیق درباره ریاضی...
پاورپوینت دستور العمل نحوه محاسبه امتیاز مقالات ISI اعضای هیأت علمیپاورپوینت دستور العمل نحوه محاسبه امتیاز مقالات...
تحقیق در مورد وجدان فقهى و راههاى انضباط بخشى به آن در استنباط 45 صتحقیق در مورد...
تحقیق درباره رستمتحقیق درباره رستم...
تحقیق درباره زندگی نامه سهراب سپهریتحقیق درباره زندگی نامه...
پاورپوینت جهاد با نفسپاورپوینت جهاد با نفس...
تحقیق در مورد نقش بانکها در پیشگیرى از صدور چک بلامحلتحقیق در مورد نقش بانکها...
تحقیق درباره رله نوعی کلید الکتریکی است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته میتحقیق درباره رله نوعی کلید...
تحقیق در مورد نگاهی به نحوة ارتباط شهرداری قدس با مردم 17 صتحقیق در مورد نگاهی به نحوة ارتباط...
تحقیق درباره روستایتحقیق درباره روستای...
مقاله ویروس در کامپیوترمقاله ویروس در کامپیوتر...
پاورپوینت خصوصی سازیپاورپوینت خصوصی سازی...
تحقیق درباره رله کنترل فازتحقیق درباره رله کنترل فاز...
تحقیق در مورد نقش ارث در بزهکاریتحقیق در مورد نقش ارث...
تحقیق درباره زراعت پنبهتحقیق درباره زراعت پنبه...
تحقیق درباره راهنمایی برای نوشتن مقالهتحقیق درباره راهنمایی برای نوشتن...
دانلود تحقیق نگاهی به حرکت مشروطه خواهی ایراندانلود تحقیق نگاهی به حرکت...
تحقیق در مورد نفقه 41 صتحقیق در مورد نفقه 41 ص...
پاورپوینت خسارت علفهای هرز در گندمپاورپوینت خسارت علفهای هرز...
تحقیق درباره رابطه بین آمادگی جسمانی و ترکیب بدنی با وضعیت اقتصادی اجتماعی دانش آموزان دختر دوره راهنمایی شهرستان ایذه 56 برگتحقیق درباره رابطه بین...
تحقیق درباره روشهای صیحیح مطالعهتحقیق درباره روشهای صیحیح مطالعه...
تحقیق در مورد نسل کشی چیست 23 صتحقیق در مورد نسل کشی...
تحقیق درباره زندگینامه ی رئیس علی دلواریتحقیق درباره زندگینامه ی رئیس علی دلواری...
تحقیق درباره روش های املا گوییتحقیق درباره روش های...
پاورپوینت ثبت داده های مربوط به اندازه ها در اپیدمیولوژی و نظام سلامتپاورپوینت ثبت داده های مربوط به...
مقاله درباره نوع دادة مجموعهمقاله درباره نوع دادة...
تحقیق درباره دیدگاه امام خمینی جواانتحقیق درباره دیدگاه...
تحقیق در مورد نسبی بودن قراردادها در حقوق ایران و انگلیستحقیق در مورد نسبی بودن قراردادها در...
تحقیق درباره روند تاریخی شکل گیری تبریزتحقیق درباره روند تاریخی شکل گیری تبریز...
تحقیق درباره روی هر پله ای که بایستید خداوند یک پله از شما بالاتر استتحقیق درباره روی...
تحقیق در مورد میراث زن وشوهر 19 صتحقیق در مورد میراث زن...
پاورپوینت ثبت احوالپاورپوینت ثبت احوال...
تحقیق درباره رگ به رگ شدن و در رفتگیتحقیق درباره رگ به...
تحقیق درباره زبالهتحقیق درباره زباله...
تحقیق درباره رلهتحقیق درباره رله...
تحقیق در مورد میثاق بین المللی حقوقی مدنی و سیاسیتحقیق در مورد میثاق...
تحقیق درباره زلزلهتحقیق درباره زلزله...
پاورپوینت تنوع گیاهی و پراکنش گیاهان دارویی استان همدانپاورپوینت تنوع گیاهی و پراکنش گیاهان...
تحقیق در مورد مهریهتحقیق در مورد مهریه...
پاورپوینت جامع درباره GPS (جی پی اس)تحقیق در مورد سیستم حرارت مرکزی
مقاله در مورد مبانی نظری و پیشینه شبیه سازی دینامیک مولکولی
تحقیق در مورد مفهوم برنامه درسی و تاریخچه برنامه ریزی درسی
پاورپوینت جامع درباره GPS (جی پی اس)
پاورپوینت مهارت حل مسئله
سورس بازی قارچ خور اندروید در محیط اکلیپس
پاورپوینت جامع درباره اعصاب مغزی
سورس کد: ۱۲۰ مسئله در ++C به همراه حل آن
رام سامسونگ گلکسی S7 مدل G930F ورژن 7.0(اندروید 7)
توضیحات بیشتر - دانلود
تحقیق در مورد گزارش کاراموزی مدیریتبیمارستان شهید رجایی کرج 84 ص
تحقیق در مورد گزارش دادگاه 2
تحقیق در مورد گیاهان زراعی تراریخته 27 ص
تحقیق در مورد کایزن
تحقیق در مورد کلسیم
کلمات کلیدی :صلی الله علیه الله علیه وسلم واقف نمیzwnj واند میzwnj باشد بنابراین اللهzwnj علیهzwnj وآلهzwnj علیهzwnj وآلهzwnj وسلم علی علیه السلام میzwnj باشد صلی الله مال موقوفه علیه وسلم الله علیه موقوف علیهم عین موقوفه میzwnj موقوفه اسلامی مسلمانان بسیاری اسفاده موقوف اجماعی علیهم
- ۹۶/۰۸/۰۷